U bezoekt momenteel onze Belgische webshop. Wilt u doorgaan op onze Nederlandse webshop?

Nederlandse webshop

Belgische webshop
 • Maatwerk
 • Direct contact
 • Snelle levering

Schaduwdoek schoonmaken? Zo doe je dat!

Geplaatst: 28-09-2023

Categorie: Schaduwdoeken

Heerlijk in de schaduw op een windvrij terras of balkon, zonder te sjouwen met een parasol. Een schaduwdoek biedt veel voordelen. En van die voordelen wil je natuurlijk zo lang mogelijk profiteren. Goed onderhoud van een schaduwdoek is daarom essentieel. Maar hoe moet je een schaduwdoek schoonmaken? Welke producten kan je gebruiken en welke producten kan je beter laten staan? In dit artikel leggen we uit hoe je een waterdoorlatend- en waterdicht schaduwdoek het beste kunt reinigen. Om alvast met de deur in huis te vallen: stop je schaduwdoek nooit in de wasmachine!

Waterdoorlatend schaduwdoek reinigen

Heb jij een waterdoorlatend schaduwdoek? Dan kun je deze gemakkelijk reinigen met een sopje van warm water en een schoonmaakmiddel. Verspreid het sopje met een borstel of spons op het doek, laat het even inwerken en spuit je schaduwdoek vervolgens schoon met een tuinslang. Vuil en vogelpoep kun je op deze manier eenvoudig verwijderen. Zorg ervoor dat het schaduwdoek droog is voordat je het opbergt.  

Hoewel het niet moeilijk is om een waterdoorlatend schaduwdoek schoon te maken, zijn er wel een aantal aandachtspunten:

 • Gebruik geen groene zeep. Groene zeep laat een vettig laagje achter waarop vuil en schimmels kunnen hechten. 
 • Gebruik liever geen hogedrukreiniger. Er kunnen kleine scheurtjes in het doek ontstaan. 
 • Stop een waterdoorlatend schaduwdoek nooit in de wasmachine. Het doek kan beschadigen.  
 

 

Waterdicht schaduwdoek schoonmaken

Bij een waterdicht schaduwdoek is iets meer voorzichtigheid geboden tijdens het schoonmaken. Dit schaduwdoek is namelijk voorzien van een speciale coating die je kunt beschadigen wanneer je te hard schrobt. Laat de borstel en het schoonmaakmiddel dus achterwege en gebruik bij voorkeur warm water en een doekje of zachte spons. Laat het water even intrekken en verwijder het vuil met het doekje of de spons.

Let op de volgende aandachtspunten:

 • Maak GEEN gebruik van een borstel en chemicaliën. Hiermee verwijder je de beschermende coating.  
 • Gebruik nooit een hogedrukreiniger.
 • Stop een waterdicht schaduwdoek nooit in de wasmachine. Het doek kan beschadigen en de beschermende coating verliezen.  

Buitendoekreiniger gebruiken

Zoals je kunt lezen is het niet moeilijk om een schaduwdoek te reinigen en is warm water of een sopje in veel gevallen voldoende om vuil en vogelpoep te verwijderen. Is er sprake van hardnekkig vuil, zoals roet of groene aanslag? Behandel je schaduwdoek dan met een speciale buitendoekreiniger. Deze middelen zijn ontwikkeld om je schaduwdoek veilig en grondig schoon te maken en tegelijkertijd te verzorgen.

Overige tips

Vuil kan een schaduwdoek aantasten, waardoor de kans op schimmels en lekkages groot is. Met goed onderhoud kun je de levensduur van je schaduwdoek verlengen. Wil je het maximale uit je doek halen? Volg dan onderstaande adviezen op.

 • Reinig je doek regelmatig.
 • Zorg dat het doek droog is voordat je het opbergt.
 • Haal je schaduwdoek op tijd naar binnen; gebruik een schaduwdoek alleen in het zomerseizoen. Berg een schaduwdoek op wanneer je storm verwacht.
 • Kijk uit met open vuur, zoals een barbecue of vuurkorf. 

Vragen over het schoonmaken van je schaduwdoek?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het schoonmaken van je schaduwdoek? Onze specialisten staan je graag te woord. Neem gerust contact op voor meer informatie via info@vdenettenverkoop.nl of bel +31(0)493-493491.

Ben je op zoek naar een (nieuw) schaduwdoek? Bekijk dan ons assortiment schaduwdoeken in de webshop.

 
 

 

Blog overzicht