U bezoekt momenteel onze Belgische webshop. Wilt u doorgaan op onze Nederlandse webshop?

Nederlandse webshop

Belgische webshop
 • Maatwerk
 • Direct contact
 • Snelle levering

Harmonicadoek bevestigen? Stappenplan & bevestigingstips

Geplaatst: 16-04-2024
Door: Roy

Categorie: Harmonicadoeken

Ben je van plan een harmonicadoek te bevestigen maar heb je meer informatie nodig over hoe dit aan te pakken? We begeleiden je graag bij het proces van het bevestigen van een harmonicadoek. Ontdek ons stappenplan, handige tips en een overzicht van benodigde materialen. Lees snel verder om jouw buitenruimte te transformeren!

Hoe bevestig je een harmonicadoek?

Het is gelukkig helemaal niet lastig om een harmonicadoek op te hangen. De manier waarop je een harmonicadoek ophangt is wel afhankelijk van verschillende aspecten, zoals de afmeting van het doek, de stevigheid van de bevestigingspunten en de locatie waar het doek komt te hangen. Houd rekening met deze aspecten:

 • Afmeting van het doek
 • Stevigheid van de bevestigingspunten
 • Juiste locatie
 • Verstelbaarheid
 • Veiligheid
 • Onderhoud

Meer over deze aspecten lees je in het stappenplan, verderop op deze pagina.

Tip: de kleurkeuze is ook niet onbelangrijk. Wil je dat het harmonicadoek de beste bescherming geeft tegen UV-straling? Dan is een donker doek gewenst. Een donker schaduwdoek biedt namelijk meer bescherming tegen UV-straling dan een licht doek. Lees hier meer over in onze blog ‘Welke kleur schaduwdoek is het beste?’.

 

 

Benodigdheden bij het bevestigen van een harmonicadoek

Bij het bevestigen van een harmonicadoek is het belangrijk om te beschikken over de juiste benodigdheden. Alleen met kwalitatieve materialen kun je een stevige en duurzame installatie garanderen. Daarom worden de harmonicadoeken van Nettenverkoop geleverd inclusief een complete bevestigingsset. Deze set bevat alle benodigde materialen, zoals:

Zo kun je direct aan de slag met het bevestigen van je harmonicadoek, zonder dat je apart nog materialen hoeft aan te schaffen.

Voor bijvoorbeeld maatwerk harmonicadoeken biedt Nettenverkoop de mogelijkheid om de benodigde bevestigingsmaterialen apart te bestellen. Zo ben je altijd verzekerd van een complete set die perfect past en kun je met vertrouwen aan de slag! Als je extra bevestigingsmaterialen nodig hebt, bekijk dan ons aanbod van Shadow Comfort bevestigingsmaterialen.

Stappenplan voor het bevestigen van een harmonica schaduwdoek

Wil je jouw harmonica schaduwdoek correct en stevig bevestigen? We hebben een gedetailleerd stappenplan voor je opgesteld, vanaf de voorbereiding tot de laatste afstelling. Volg de stappen hieronder en begin vandaag nog met het bevestigen van jouw harmonica schaduwdoek van Shadow Comfort.

Bevestig je harmonicadoek aan de hand van 6 stappen:

 • Stap 1. De juiste locatie kiezen
 • Stap 2. De afmeting van het doek is leidend
 • Stap 3. Stevigheid van de bevestigingspunten controleren
 • Stap 4. Verstelbaarheid overwegen
 • Stap 5. Installeren harmonica schaduwdoek
 • Stap 6. Veiligheid en onderhoud  

Stap 1. De juiste locatie kiezen

Kies een locatie waar het harmonica schaduwdoek de beste bescherming biedt tegen zon, wind en regen. Ook moet er genoeg plek zijn, dus houd er rekening mee dat er voldoende ruimte is voor de volledige uitbreiding van het doek. De gekozen locatie moet dus zowel functioneel als ruimtelijk geschikt zijn. Houd ook hier rekening mee:

 • De hoogte van de openslaande deuren.
 • De sterkte van bevestigingspunten (muur of hout).
 • De mogelijkheid tot het plaatsen van bevestigingspalen.
 • De stand van de zon op verschillende tijdstippen.

Stap 2. De afmeting van het doek is leidend

Het aantal staalkabels (twee, drie of vier) hangt af van de breedte van het harmonicadoek:
Voor doeken tot 200 cm breed worden twee staalkabels gebruikt.

Montage instructie twee staalkabels

Voor doeken van 201 tot 290 cm breed worden drie staalkabels gebruikt.

Montage instructie drie staalkabels

Voor doeken van 291 tot 400 cm breed worden vier staalkabels gebruikt.

Montage instructie vier staalkabels

Dit komt doordat grotere doeken meer ondersteuning nodig hebben en dus extra kabels vereisen, terwijl kleinere doeken vaak kunnen volstaan met twee of drie staalkabels.

Stap 3. Stevigheid van de bevestigingspunten controleren

Na het bepalen van de locatie en afmeting van het doek, is het belangrijk om stevige bevestigingspunten te kiezen. Deze punten moeten stabiel en draagkrachtig zijn en geschikt voor de ondergrond waarop het doek wordt gemonteerd, zoals een muur, paal of boom. Gebruik daarom robuuste haken, bouten en andere geschikte bevestigingsmaterialen. Zorg ervoor dat de bevestigingspunten naar het midden van het doek gericht zijn.

Houd daarnaast rekening met:

 • 25 cm extra spanmarge tussen elke hoek en bevestigingspunt.
 • Hang waterdichte schaduwdoeken schuin op afschot van 30%.
 • Voorkom waterzakken bij waterdichte doeken.
 • Waterdoorlatende doeken kunnen zowel schuin als horizontaal worden opgehangen.
 • Gebruik stevige palen van minimaal 9x9 cm en 3 meter lengte.
 • Plaats palen 80 cm in de grond, bij voorkeur 10 tot 15 graden schuin.
 • Voor betonnen fundering: graaf een gat van +/- 40x40 cm en 80 cm diep, meng beton volgens instructies, plaats de paal schuin onder een hoek van 10 tot 15 graden.

Stap 4. Verstelbaarheid overwegen

Ook is het belangrijk om te overwegen of het harmonicadoek verstelbaar moet zijn, bijvoorbeeld om zich aan te passen aan verschillende weersomstandigheden of om de gewenste hoeveelheid schaduw te bieden. Hiervoor kunnen verstelbare bevestigingspunten of een mechanisme voor het aanpassen van de spanning van het doek nodig zijn.

Stap 5. Installeren harmonica schaduwdoek

Gebruik de speciaal hiervoor gemaakte bevestigingsmaterialen van Shadow Comfort voor een snelle installatie van het harmonica schaduwdoek. Bij het installeren is het belangrijk dat alle bevestigingspunten naar het midden van het doek wijzen, om de trekkracht gelijkmatig te verdelen. Gebruik een tijdelijk koord om de juiste locatie en lengte van de RVS ketting te bepalen. Vraag eventueel een extra paar handen om het doek op zijn plaats te houden terwijl je het doek installeert.

Begin met het vastmaken van de eerste twee hoeken, en gebruik bijvoorbeeld karabijnhaken of een spanschroef M8 of M10, afhankelijk van de afstand tussen het bevestigingspunt en het doek. Houd bij het plaatsen van de laatste hoek rekening met de ruimte tussen het bevestigingspunt en het doek. Soms is een extra RVS ketting nodig voor optimale spanning. Het gebruik van een RVS ketting biedt flexibiliteit bij het strakker zetten van het doek.

Tip: op de website van Shadow Comfort vind je uitgebreide montage handleidingen in de vorm van pdf-bestanden en uitlegvideo's. 

Bekijk montage instructies op Shadow Comfort 

Stap 6. Veiligheid en onderhoud

Zorg ervoor dat het doek stevig is bevestigd om gevaarlijke situaties zoals losraken bij harde wind te voorkomen. Controleer regelmatig de bevestigingspunten, spanschroeven en de staat van het doek om de veiligheid te waarborgen. Denk er daarnaast aan om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het schoonmaken met een zachte borstel en groene zeep. Dit helpt de levensduur van het harmonicadoek te verlengen en zorgt voor optimale prestaties.

Tip: gebruik het harmonica schaduwdoek van maart t/m september en berg het doek droog op buiten deze periode.

Harmonicadoeken inclusief bevestigingsmaterialen

Op zoek naar harmonicadoeken met alle benodigde (RVS) bevestigingsmaterialen? Bij Nettenverkoop vind je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze installatie van je harmonica schaduwdoek. Neem een kijkje in ons assortiment en neem gerust contact op als je hulp nodig hebt bij je keuze. 

 

Blog overzicht